programma vrijheidsvuur 5 mei

Dag van de Bevrijding, maar ook de Dag van de Vrijheid.

Bijeenkomst en viering rond het thema Vrijheid … geef je door

Kom en vier mee.

Zondag 4 mei 2014 10.00 uur

Jongerenkerk Venlo

De afgelopen drie jaren is op 5 mei in Venlo op bijzondere wijze stilgestaan het thema vrijheid. Een aantal hardlopers heeft in Wageningen het bevrijdingsvuur opgehaald en dat in een estafetteloop vanuit Wageningen naar Venlo gebracht.

Aan deze traditie komt dit jaar een einde, althans voor 2014. Daarop voortbordurend willen de leden van het comité die dit bevrijdingsfeest organiseerden samen met de pastor van de Jongerenkerk een viering houden rond het thema Vrijheid en het landelijk jaarthema: Vrijheid geef je door.

Wij nodigen graag iedereen uit om samen stil te staan bij het thema Vrijheid in onze tijd, in ons leven.

Leerlingen van het Valuascollege in Venlo hebben meer dan 50 gedichten gemaakt over het thema Vrijheid. Een aantal daarvan zal worden voorgedragen.

Ook de junior stadsdichter zal een gedicht voordragen.

Wethouder Jos Teeuwen zal ons meenemen in een lezing over wat vrijheid voor hem betekent.

Het gebouw wordt aangekleed met spandoeken over het thema vrijheid.

De bijeenkomst wordt met passende muziek opgeluisterd.

Voor meer achtergrondinfo kunt u surfen naar www.4en5mei.nl en www.vrijheidsvuurvenlo.nl  en www.JKVenlo.nl

 

 5 mei 2013

Loop niet voorbij....

 

5 Mei, dag van de Bevrijding, maar ook de dag van de Vrijheid. 

Wij realiseren ons op die dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen. Het is een dag waarop mensen zich ook solidair tonen met mensen die nu niet in vrijheid leven.

Als je de vrijheid tegenkomt...loop niet voorbij...

 

’Vrijheid wereldwijd’ is het landelijk meerjarenthema tot 2015 van het Nationaal Comité om richting te geven aan herdenken, vieren en herinneren op 5 mei. Elk jaar wordt ook een jaarthema gekozen dat hierbij aansluit.  De Tweede Wereldoorlog was een grootschalig conflict met wereldwijde schade en verlies. Hoe beleeft een mens zijn of haar dagelijkse (on)vrijheid? Op straat, met vrienden, in de klas of bijvoorbeeld surfend op het internet? Door ‘dichtbij’ te beginnen, wordt geprobeerd oorlog en onvrijheid elders in de wereld, in het dagelijks bestaan, invoelbaar te maken. 

Jaarthema 2014: Vrijheid geef je door

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Voor 2014 is gekozen om het jaarthema en de slogan Vrijheid geef je door te blijven gebruiken. Het werken met hetzelfde thema versterkt namelijk de boodschap. Wel bieden we zoals iedere jaar een verdiepende tekst aan, die gebruikt kan worden om het thema een ander accent mee te geven dan voorgaande jaren

Dat is in 2014 een tekst met als onderwerp 'wederkerigheid'. Deze verdiepende tekst is in 2014 geschreven door de 5 mei-lezer van 2013 prof. E. Hirsch Ballin

Vrijheid geef je door in wederkerigheid

Venlo heeft op 5 mei 2011 voor het eerst deelgenomen aan deze landelijke bezinningsdag. De initiatiefgroep heeft zich hiervoor ingezet en dit heeft een positief onthaal gekregen bij gemeenschap en media zowel de kranten als de stadsomroep.

Het Comité VrijheidsVuur Venlo organiseert op 5 mei weer de bevrijdings-vuurestafette met aansluitend een ceremonie voor het stadhuis.

Samen zorgen we ervoor dat het Bevrijdingsvuur en de aandacht voor de vrijheid in heel Nederland en ook in Venlo brandt!

 
 
Gemaakt door Web-id, de vriendelijke professionals.