Begeleiding

Verlies en rouw.

Bij de Stichting ’t Groenewold in Venlo ben ik sedert 2000 actief als begeleider van gespreksgroepen rouw en verlies. Sinds begin 2020 hebben we ons aanbod aangepast, verbreed. We spreken nu over verlies en rouw. Het verlies staat centraal.

Verlies en rouw zijn in onze samenleving thema’s niet gemakkelijk bespreekbaar. Dit geldt zowel bij rouw over het verlies van een dierbare, maar ook bij scheiding, verlies van werk of verlies van gezondheid etc. Verlies en rouw hebben behalve aandacht ook veel tijd nodig.

De rouwende zelf vindt het veelal moeilijk om zijn of haar verlies en verdriet ter sprake brengen.

Familie, vrienden en kennissen weten vaak ook niet goed hoe ze moeten reageren en ermee om moeten gaan.

Men vermijdt vaker om te vragen hoe het gaat, uit angst om bij een rouwende het verdriet weer op te rakelen of uit eigen onbekendheid met het thema.  

Lotgenoten kunnen als geen ander meeleven en meevoelen wat je doormaakt.

Ze wéten …. uit eigen ervaring wat verlies betekent.....

Het delen van het verlies, van de rouw, van je gevoelens en de herkenning van jezelf in de ander, blijkt veel steun te bieden. Het ervaren van verschillen helpt ook in het omgaan met het eigen verlies.

Het Groenewold brengt mensen bij elkaar brengen die een verlies en rouw ervaren in hun leven als gevolg van een overlijden, door scheiding, door verlies van gezondheid, werk enz . De stichting organiseert hiervoor gesprekken onder begeleiding van twee ervaren en daartoe opgeleide mensen.

De twee begeleiders helpen om een sfeer te creëren waarin ieder zich veilig voelt. Zij bieden mogelijkheden aan om met je eigen problemen en die van de anderen om te gaan.

Spiritueel therapeut

Als spiritueel therapeut ben ik een luisterend oor voor mensen die hun levensverhaal willen delen , hun gewone of bijzondere ervaringen. Soms kunnen levensvragen een diepere betekenis krijgen door ze samen in een veilige en vertrouwde omgeving uit te spreken en te onderzoeken. 

Belangrijk vind ik dat ook mannen, individueel of in groepsverband stilstaan bij hun specifieke mannelijke energie. Zelfkennis en zelfbewustzijn helpt om het eigen leven en de zin ervan te ontdekken. 

Mensen kunnen in zichzelf, in hun lichaam, geest en ziel energie voelen die vertelt wie ze zijn en wat hun bijdrage aan de gemeenschap van mensen is en dus ook aan zichzelf. 

 
Gemaakt door Web-id, de vriendelijke professionals.