Visie Andre Kuipers op de aarde

OVER ANDRÉ KUIPERS - DE Voor wie het nog niet wist... André Kuipers is de eerste Nederlander die twee keer naar de ruimte vloog. In 2004 werd hij gelanceerd voor een missie van elf dagen, in 2011/12 duurde de reis 193 dagen - een Europees record!

Van arts naar astronaut

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: elf dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens de PromISSe missie in 2011/2012.

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 gelanceerd met een Russische Sojoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij naast arts en wetenschapper ook boordingenieur, docent, klusjesman en schoonmaker. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de steppe van Kazachstan.

André Kuipers spreekt voor een grote diversiteit aan toehoorders, van jong tot oud en met zeer uiteenlopende achtergronden. Vanuit zijn ervaring zoomt hij desgewenst in op verschillende aspecten die zijn verbonden met de fascinerende wereld van de bemande ruimtevaart.

AMBASSADEUR : Voor duurzaamheid van Ruimteschip Aarde

Tijdens zijn ruimtemissies hing André veel en vaak bij het raam om van het uitzicht te genieten. Hij zag een wereld zonder grenzen met prachtige woestijnen, bossen, de mooiste eilanden en uitgestrekte oceanen. Een blauw paradijsje omgeven door het zwarte heelal.

Maar hij zag ook hoe kwetsbaar onze planeet is. Hoe flinterdun de dampkring is die al het leven op aarde mogelijk maakt. Dat bossen verdwijnen omdat mensen ze kappen. Hoe luchtvervuiling boven de grote steden toeneemt en lichtvervuiling in de nacht.

André besloot al tijdens zijn eerste missie dat hij zich wil inzetten voor de samenleving. Vooral op het gebied van duurzaamheid, wetenschap, onderwijs en goede doelen. Alle activiteiten op dit gebied zijn ondergebracht in de André Kuipers Stichting

 
Gemaakt door Web-id, de vriendelijke professionals.